Vypražená tekvica

Dnes som slamená vdova, tak si spravím párty. Za normálnych okolností totiž u nás doma tekvica nie je tolerovaná. 


Potrebujeme:
tekvica
vajce
múka
strúhanka
olej
soľ



Tekvicu ošúpeme, vydlabeme jadierka a nakrájame. Tradične sa krája na "podkovičky" . Ale prečo ? Veď s tými podkovičkami sa tak neuveriteľne nemotorne manipuluje ... Ja som nakrájala na pásiky. Všetky kúsky posolíme a obalíme. Plech na pečenie vystelieme papierom a pokvapkáme olejom. Ja ešte aj prstom rozotriem, nech je to akože rovnomernejšie. Na papier pokladieme tekvicu a pokvapkáme olejom. Ja som sa bála, že pokvapkať nestačí, tak som dala viac oleja. Ale pokvapkať stačí! Pečieme 30 minút na 170°C. Tekvica je mňamková ako z panvice, ale bez drhnutia panvice a kopy oleja.

Hermelínová nátierka

Nátierky sú najlepšie. Stačí zmiešať čo nájdeme doma a je to...

Potrebujeme

hermelín 4 PL
mozzarela 2 PL
maslo 4 PL
grécky jogurt 1 PL
horčica 1 čL
cibuľka 1 PL
soľ štipka


Všetky suroviny nastrúhame na hrubom strúhadle a miešame vidličkou, kým sa pekne spoja. Podľa chuti alebo dostupnosti vynecháme / pridáme čokoľvek. S čerstvým chlebíkom z pekárničky alebo bagetkou máme hneď mňamkovú "studenú" večeru.

Oškvarkové pagáčiky

Vraj čerstvé kysnuté cesto nafukuje. Ale pagáčiky sa našťastie dajú zjesť aj odstáte ...


Potrebujeme:
múka /ja vždy len polohrubú/ 500 g
olej 1 dl
vajce 1
mlieko 250 ml
droždie balíček
soľ lyžička
oškvarky 130 g
zemiaky varené v šupke 2 ks
vajce na potretie 1



Oškvarky si rozmixujeme na pastu. Suroviny okrem zemiakov dáme vymiesiť do pekárničky, prípadne vymiesime a necháme vykysnúť. Rozvaľkáme na doske a potrieme oškvarkami a posypeme strúhanými zemiakmi. Preložíme párkrát ako obáločku a opäť rozvaľkáme. Ak chceme viacvrstvové pagáčiky,  prekladáme opakovane. Ja som neprekladala už viackrát. Cesto hrubé cca 1cm vykrajujeme kolieskom a kladieme na plech. Potrieme vajcom, posypeme soľou a pečieme na 180° asi 20 minút. 

Posúch so smotanou

Toto jedlo je pre mňa niečo na hranici jedla a koláča. Najlepší je čerstvý, ale pozor, čerstvé kysnuté cesto nafukuje.


Potrebujeme:
múka / ja vždy polohrubú/ 200 g
droždie 1/2 balíčka
mlieko 170 ml
olej 70 ml
cukor 1 čl
soľ 1 čl
smotana 200 g
vajce 1
kôpor štipka

Suroviny na cesto hodíme do pekárničky, ktorá vymiesi. Prípadne si spravíme kvások, zamiešame s ostatnými surovinami a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto roztiahneme na pomúčený plech a okraje vytiahneme vyššie. Polejeme zmesou smotany, vajca a kôpru. Pečieme 25 minút na 175°C.

Špargľové rizoto s bielym syrom a hrozienkami

Treba si počkať na tie dva mesiace, kým je špargľová sezóna a potom šup do varenia. 



Potrebujeme:
špargľa 200 g
ryža šálka
víno 1 dl
hrozienka hrsť
maslo kúsok
biely syr 100 g
smotana 125 g
soľ štipka


Špargli odkrojíme hlavičky, ktoré si odložíme. Stonky ošúpeme ako zemiaky a nakrájame na malé kolieska. Na roztopenom masle opražíme špargľu a necháme ju restovať par minút. Potom pridáme ryžu, premiešame, osolíme a podlejeme vínom. Keď sa víno vstrebe, prilievame vodu a miešame, kým ryža nezmäkkne. Keď je ryža mäkká, zamiešame hrozienka, syr nakrájaný na kocky, hlavičky špargle a smotanu. 

Medové kuracie krídielka

Najlepšie jedlá sú tuším tie, ktoré stačí vložiť do rúry a upečú sa samé...




Potrebujeme:

krídla / stehná 1 kg
med 2 PL
šťava z kompótu 1 PL
olivový olej 1 PL
sójová omáčka 1 PL
pretlak 2 PL
cesnak 3 strúčiky
soľ štipka
chilli štipka







Všetky suroviny marinády zmiešame a zalejeme krídla a stehná. Spolu s marinádou dáme mäso piecť na 175° na 75 minút. Prípadne môžeme pred pečením podložiť alobalom, aby sme si ušetrili robotu s pripíleným  pekáčom. Počas pečenia môžeme mäsko otáčať, aby sa nespálilo z jednej strany. Papať najlepšie s čerstným chlebíkom. My sme mali domáci celozrnný.

Kulajda so strateným vajíčkom

Tak. Na túto polievočku som čakala asi  pol roka, kým naša malá bábika vyrastie z alergie na mliečnu bielkovinu. 


Potrebujeme:
zemiaky 4
ocot 1 PL
kôpor 1 PL
vajce 1
smotana 120 g
mlieko 2 dl
múka 2 PL
maslo 10 g
korenie štipka
soľ štipka




Na masle opražíme múku. Keď zružovie, pridáme očistené, nakrájané zemiaky a zalejeme vriacou vodou. Posolíme, pokoreníme a pridáme lyžicu octu a kôpor. Necháme uvariť do mäkka. Sem-tam treba premiešať v hrnci. Nakoniec pridáme smotanu a mlieko a necháme prevrieť. Stratené vajce pripravíme tak, že si v hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme 1,5dl octu. Vriacu vodu v hrnci zamiešame a rozbité vajce opatrne vložíme do stredu víru. Varíme 3 minúty. Potom vajíčko vyberieme, vložíme do taniera s polievkou a nakrojíme. Žĺtko by malo byť krásne tekuté.