Domáci vanilkový puding

Puding sa dá uvariť aj bez prášku z balíčku "puding" ?! Dá, a trvá to zbruba rovnako dlho. Pre bezlátozovcov je možné uvariť aj zo sójového mliečka.



Potrebujeme:

mlieko

1 l
cukor 3 PL
múka 2 PL
vajcia 2
vanilka 1 lusk
tvaroh 120 g
piškót/ kexík/ ovocie


Mlieko som si rozdelila na 3/4 a 1/4. Pre zjednodušenie som použila liter mlieka. 3/4 mlieka s cukrom a vanilkou som si dala variť. Akosi som sa pozabudla a varila som mlieko na priamom ohni, nie nad parou. A čuduj sa svete, nič sa nestalo, nič neprihorelo. Bielka som vyšlahala na sneh a žĺtka som vyšľahala s 1/4 mlieka a múkou. Do 5 misiek som si nasypala domáce piškótky, ktoré sa schovávali v mrazničke ešte od minule a kúsky banánu. Pokusne som do vareného mlieka primiešala tvaroh. Keď mlieko začalo peniť, priliala som žĺtkový maglajz a zas som nechala zovrieť. Nakoniec som vmiešala sneh. To bol boj, nakoľko ten sneh akosi ´pláva´ na hladine a nie a nie sa prepojiť s mliekom. Ešte som nechala trochu prevrieť, aby som mala čisté svedomie, že nepodávam surové vajcia a šup do misiek. Tak, domáci puding je na svete. 

Červená kari šošovica

červená šošovica - strukovina, ktorá sa rýchlo uvarí a nenafukuje .... zázrak


Potrebujeme: 
červená šošovica 3 PL na osobu
pretlak 1-2 deci
kari
červená paprika
3 čl
2 čl
cibuľka
bobkový list
čili
soľ


Podľa pôvodného receptu som varila v jednom hrnci šošovicu s bobkáčom a v druhom hrnci som na olivovom oleji orestovala na cibuľke paradajkový pretlak (priznávam sa, nechcelo sa mi blanšírovať, lúpať a mixovať skutočné rajčiny). Do pretlaku som pridala červenú papriku, kari korenie, soľ a aj uvarenú šošovicu. Bobkové listy som vylovila, lebo neznášam, keď sa počas jedenia motajú popod zuby. Pridala som trošku domácej čili salsy, nech to má orientálny šmrnc. Ja som papala iba tak, s domácim čerstvým chlebíkom. Chlapovi som prihodila aj párok, nech má trochu mäsovejší pocit. Nabudúce sa ale nebudem prplať s dvoma hrncami a spravím to hneď všetko dokopy. Lebo jednohrncové recepty sú moje lásky.

Bulgur so zeleninou a fetou

Ďalší recept v mojej najlepšej kategórii "čo dom dal do jedného hrnca" ...


Potrebujeme: 
bulgur 3/4 šálky
mrazený špenát balíček
kukurica
olivy
paprika
feta
cesnak
olivový olej
soľ
kurací vývar


Na olivovom oleji som opražila roztlačený cesnak. Pridala som balíček špenátu a bulgur a osolila som. Na chuť a zriedenie som pridala kurací vývar. Keď bulgur zmäkkol, pridala som kukuricu, olivy, papriku a ešte som podusila, aby sa chute spojili. Po dovarení som zamiešala kocky fety. A je to! Zeleninku som dávala akú som doma našla. V menšom hrnci sa synchrónne varila neslaná verzia pre našu princezničku.

Plyš od Michala Hvoreckého

Názov mäkký, vzrušujúci, príťažlivý. Obálka knihy je síce odstrašujúco cyklaménová, ale nie dostatočne odstrašujúca.



Ja neviem, prečo som si nezistila dopredu, o čom táto knižka je. Asi som mala jeden z mojich zachvátov knižného veľkonákupu a nebol čas čítať obsahy. Chyba. Zo začiatku /asi do polovice/ som sa mylne domnievala, že má ísť o spoveď závisláka. Prípadne aj založenú na skutočnosti. Čoraz viac čudesností ma prestávalo baviť, a už som len striehla, kedy sa objaví ďalšia bizarnosť v deji. Ku koncu som silno bojovala, aby som knižku dočítala. Zvolila som taktitu takú, že knižku som si brala na dlhé kočíkovacie prechádzky, ktoré sú dosť nudné na to, aby som siahla po spestrení vo forme psychedelickej beletrie. Takýto magorický scifi žáner asi nie je nič pre mňa ... 


Salaš Pod Gaštankou nad Modrou

Salaš vraj lepší ako ten slávny stupavský. To sme museli vidieť! 



Príchod na salaš je dobre značený od centra Modry, až po parkovisko. Areál je upravený a útulny. Videli sme všelijaké zverstvo od koňa po zajačika. Na koni je možné sa povoziť, to ale nie je nič pre nás. Usadili sme sa pri jednom z mnohých stolov, ktoré sú po celom areáli, takže sedenia je dostatok, ale zároveň má každý stôl súkromie. Pre detičky tak do 5-6 rokov sú tu mnohé kratochvíle. Pre dospelých pestrá ponuka občerstvenia. Obsluha však chaoticky nezvládala a nevedela čo ešte varia a čo už nie, hoci bolo len pokojné doobedie. Po 45 minútach a dvoch pripomenutiach sme sa pirohov dočkali. Salaš na moje sklamanie neponúka predaj syrov a pekáreň. Ako nedeľná lenivá aktivitka fajn, ale nabudúce pojdeme objavovať radšej iné miestečká.

Tvarohový koláč

Koláč z mojej obľúbenej kategórie "všetko zmiešame a vylejeme na plech".

Potrebujeme: 
tvaroh 1000 g
maslo /margarín 80 g
vajce 1
cukor 100 g
krupica 4 PL
PDP 1
vanilkový cukor 1
marhule 12

Roztopené maslo som šľahala s vajcom a tvarohom. Postupne som primiešala sypké suroviny. Cesto bolo veľmi vďačné, nechceli sa v ňom robiť ani hrudky. Polovičný plech som si vymastila a vysypala krupicou a cesto som vyliala. Trochu som ho uhladila a utriasla, aby sa vyrovnalo. Umyté marhule som rozpólené ukladala na plech vnútornou stranou nadol. Hádam by sa to podarilo aj s iným ovocím. Piekla som 45 minút na 180°. Po upečení chviľu trvá, kým koláč vychladne, kým sa do neho pustíme.

Nivová omáčka

Flexibilné jedlo ... s mäskom alebo vegetariánske, s cestovinkami alebo s inou prílohou...



Potrebujeme:
morčacie /kuracie/  200 g
nastrúhaná niva
nastrúhaný eidam
50 g
50 g
smotana 200 g
maslo kúsok
cibuľka 1 kus
soľ štipka
korenie štipka

Na roztopenom masle som si opražila jarnú cibuľku nakrájanú na kolieska. Ja používam slané maslo. Pridala som mäsko a opiekla, aby sa zatiahlo. Podliala som vriacou vodou a nechala podusiť. Mäsko bolo nakrájané nadrobno, takže to bolo šupšup. Udusené mäsko som posypala strúhanou nivou a eidamom. Keď sa syr roztopil, pridala som smotanu a rozmiešala. Ja som trošku zahustila omáčku aj múkou, ale nemusela som. Lebo po zmiešaní s cestovinami sa omáčka vsiakla do cestovín. Na tanieri som posypala korením a nastrúhanou nivou. Mňam!